Személyes útmutató a boldog párkapcsolathoz

A 10 legnagyobb hiba amit egy nő elkövethet a párkapcsolatban (avagy Titkos Túlélőkészlet Nőknek a párkapcsolat viharaihoz)

Hogyan teremts boldog, hosszú távú párkapcsolatot?

Mi, nők SOKKAL NEHEZEBB HELYZETBEN vagyunk, mint a férfiak. Egyszerre kell megfelelnünk több szerepnek: feleség, anya, házvezetőnő, dolgozó nő…

...és ez időnként borzasztóan nehéz!!

Vass Viola vagyok, és én is többféle szerep szorításában létezem.

Egyszerre vagyok feleség, édesanya – és gyakorló pszichológus, aki párokkal foglalkozik.

Férjem is pszichológus, közösen kutatunk és dolgozunk.

Segítő szándékkal hoztunk létre egy személyes párkapcsolati útmutatót kutatásaink tanulságaiból.

UGYANEZEKET a megoldásokat használom én is párterápiás rendelésemen – és saját életemben.

Személyes útmutató a boldog párkapcsolat tíz lépcsőfokához

A tudományos kutatások szerint LÉTEZNEK kiemelkedően sikeres és boldog párok.

A pszichológiai kutatások egyre több adatot tárnak fel róluk:

... a boldog párokról.

Tanuljunk tőlük mi is!

Ők hogyan tartják életben a lángot?

Hogyan oldják meg a problémákat, melyekkel mindannyian szembesülünk?

Saját kutatásaink alapján tíz nagy kihívást (vagy csapdát) azonosítottunk a hosszú távú párkapcsolatokban.

Aki sikeresen oldja meg ezeket, feljebb tud lépni a párkapcsolat lépcsőfokain.

Azokat a nőket várjuk, akik szeretnék ezt megismerni:

  • saját használatra,
  • vagy klienseikkel való munkához.

TARTALOMJEGYZÉK

10. fejezet - A kapcsolat rejtett gyilkosa – és öt bűvös mondat (Két bűnös szokás, amit még ma fel kell ismerned)

#10 A kapcsolat rejtett gyilkosa – és öt bűvös mondat

Két szokás, amit még ma fel kell ismerned
9. fejezet - A kasztráló nő, aki nem vette észre magát (Nézz a tükrödbe: ugye ez biztosan nem Rólad szól?)

#9 A kasztráló nő, aki nem vette észre magát

Nézz a tükrödbe: ugye ez biztosan nem Rólad szól?
8. fejezet - Miért is vesszük ezt olyan természetesnek?!Szerinted ki legyen az a nő, aki a legjobban értékeli párodat?

#8 Miért is vesszük ezt olyan természetesnek?!

Ki legyen az a nő, aki a legjobban értékeli párodat?
7. fejezet - Mérgező viselkedés, ami Neked is fáj a hétköznapokban, és egyikőtök sem veszi elég komolyan

#7 Mérgező viselkedés, ami Neked is fáj

...a hétköznapokban, és egyikőtök sem veszi komolyan
6. fejezet - Amikor felbukkan a Titkos Harmadik (Pároddal rendezed a problémát, vagy kiviszed a kapcsolatból?)

#6 Amikor felbukkan a Titkos Harmadik

Pároddal rendezed a problémát, vagy kiviszed a kapcsolatból?
5. fejezet - Párkapcsolat vagy páros gyermeknevelés?
Üres házban találod magad egy távoli idegennel, amikor a gyerekek kirepülnek?

#5 Párkapcsolat vagy páros gyermeknevelés?

Üres házban találod magad egy távoli idegennel, amikor a gyerekek kirepülnek?
4. fejezet - Amikor a nőnek nincs külön élete

#4 Amikor a nőnek nincs külön élete

Ami nem újul meg, az visszafejlődik és unalmassá válik.
3. fejezet: A szexualitás elhanyagolása

#3 Az intimitás  elhanyagolása


Fizikai intimitás nélkül nem működik a kapcsolat
2. fejezet: Kivel érezze magát párod a legjobban?

#2 Kivel érezze magát a legjobban?

Az a dolog fejlődik, amire a figyelmed irányítod
1. fejezet: A legnagyobb hiba mind közül - Maradj mindig az a nő, akit párod választott

#1 A legnagyobb csapda mind közül…

Maradj mindig az a nő, akit párod választott

VÉLEMÉNYEK

Orsolya: "Kedves Viola és az anyag összeállításában részt vevő kollégák! Rendkívül értékes munkának tartom ezt az anyagot, szerintem nagyon sokak számára lesz igazi tananyag és fontos segítő"

Andrea: "Már sokszor hallottam, de most a szívemig hatoltak az ismerős mondatok: A nő először megértésre és támogatásra vágyik, és csak utána szeretne megoldást. A férfi tanácsait is csak akkor tudja megfogadni, ha először empátiával és megértéssel találkozik. Biztos vagyok benne, hogy Mindenki számára hoz újat a fejezet! Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehettem"

Pallós Zsuzsi: "Sziasztok! Nekem a gyerek vendég a háznál rész segített sokat... Nagyon jó volt olvasni, hogy ki kell élvezni a jelenben minden pillanatot a gyerekkel"

Bognár Viktória: "Teljesen egyet tudok érteni vele. Nagyon tetszett,hogy ezekkel a rövid kis videókkal segítettek a fejezet feldolgozását. Nagyon innovatív megoldásnak tartom!"

Kriszti: "Egyetértek, nemcsak a tanulás de a folyamatos gyakorlás is fontos. Nekem túl pszichológus :) de ez azért lehet, mert pszichológus :) Elméletben sok minden működik, a gyakoltat, a spontán szituáció viszont más, de nagyon jó ötleteket adott. Hiteles."

TOVÁBBI VÉLEMÉNYEK

Kitti: "A tananyag összeállítóinak üzenném, hogy jó úton haladnak. Felkeltették érdeklődésemet a többi fejezet iránt is. A meghirdetett cél tartalmával egyetértek. Viola megnyerő előadó, szerettem őt hallgatni, feldobja az írott anyagot, egyszerűen, közérthetően példákkal világít rá az adott kérdésekre, problémákra. Mindenképp hasznos, időt kell szánni a megemésztésére, ezzel valamennyire még én is adós vagyok."

Vanda: "Ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni. Az mindenképpen szimpatikus volt, amikor saját személyét fedte fel valamelyest és arról beszélt, hogy mennyi szerepe van az életben. Olvasd, érdekes"

Anikó: "Abszolút egyetértek, a kapcsolatot működtetni, életben tartani feladat, kihívás és magas szintű érzelmi intelligenciát igényel... ez azonban tanulható, fejleszthető. Nagyon szépen, tagoltan beszél, érthetően kommunikál. Hiteles, szakértő. A saját kapcsolati példa tapasztalat még erősebbé teszi mindezt... Köszönöm a lehetőséget"

Noémi: "Tanulando dolog es nem feltétlen az előttünk levő példákból [szulok, nagyszülők ....stb] Mivel en elvált szülők gyermeke vagyok edesanyam új kapcsolatát soha nem vettem példának viszont édesapám új kapcsolatát mindig követendő példának tekintettem sok mindenben. Nagyon kedves megnyugtató megértő hangja van- Hitelesnek tartom, árad belőle a nyugalom es a másik tisztelete. Nagyon ajánlom es hasznosnak tartom a tanácsokat, egyszerűen kivitelezhetőek."

Mónika: "Igen, teljesen egyetértek vele. Nagyon jók. Érthető világos megfogalmazás. Nekem teljesen hiteles volt. Nem volt bennem vele kapcsolatban negativ érzés. Csak ajánlani tudom. Tanulságos volt számomra. Új dolgot tanultam magamról."

Zsuzsi: "Teljesen egyetértek. Sok példa volt benne, könnyű volt magamra (és a fejlesztendő területekre) ismerni. Természetesen tudott beszélni bármilyen témáról, vélhetőleg a sok saját és praxisból származó tapasztalat miatt. Olvasd át, majd tedd félre, hagyd hatni a gondolataidra, majd próbáld meg időről-időre inspirációszerzésért elővenni, segíteni fog"

Andrea: "8 év együttlét, 3 év házasság és egy gyerek után már látom, hogy ez így van. Jól érthető, tömör. Jó lenne, ha lenne felirat a videó alatt. Teljesen hiteles."

Krisztina: "Szerintem a cél igaz. Találgattam,hogy ki lehetett a hallgatóság. Nyilván egyetemi hallgatók, esetleg tanártársak is. A bevezető előadáson egy kicsit érződött, hogy katedráról beszél, de a példák amiket felhozott életszerűek voltak. Érdemes elolvasni."

Erika: "Egyetértek. Azért is, mert folyamatosan változik mindkét fél egy kapcsolatban. Érdemes az egész anyagot elolvasni, és nem egyszerre próbálni változni mindenből."

Tímea: "Teljesen egyetértek az állítással. Sajnos Hollywood és a valóságtól elrugaszkodott filmek ez ellen dolgoznak, mert azt akarják elhitetni velünk, hogy ha igazán szeretjük egymást és összetartozunk akkor ezeknek a dolgoknak maguktól kéne megtörténnie. De magától csak a gaz nő a kertben is, hát még egy házasságban. Az előadások gyakorlatiasak, tudtam az általa felhozott dolgokkal azonosulni, érthető volt. Viola olyan valakinek tűnt, aki szintén átmegy ugyanazon a kihívásokon, mint azok, akiknek tanítja. Érdemes rászánni az időt, az energiát és hogy megéri végigmenni a gyakorlatokon. Sok sikert és kitartást a kutatáshoz!"

Judit: "Közhely talán a példa, hogy a kandalló tüze is kialszik, ha nem rakjuk meg időnként fával. A kapcsolat működéséhez szükséges praktikák, fahasábok abszolút tanulhatók. Leginkább az tetszik, hogy mindig példákon át mutatja be az adott témát. Ezek megfoghatóvá és valóságossá teszik az elhangzottakat. Viola személyes példáival, kedves kisugárzásával meggyőzött a mondanivalója igazáról és fontosságáról is. Élmény volt!"

Niki: "Nagyon jó és hasznos ötletnek tartom! Nagyon jók és lényegre törők az előadások! Nagyon szimpatikus. Fordítsunk több figyelmet önmagunkra"

Kriszti: "Az ember élete során folyamatosan tanul. Ez így igaz a kapcsolatra is. Az előadásokból az ember sokat tanul, és Viola nagyon jó személyiséggel rendelkezik. Olvasd el, és a leírtak alapján változtass dolgokon! Kisebb változás a mindennapokban csodákra képes"

Erika: "Egész életünkben tanuljuk önmagunkat, így egész életünkben tanuljuk a másikat is. Viola barátságos, érthető. Megfelelőnek tartom arra, hogy ennek a programnak az »arca« legyen. Igen, kell, hogy ápoljuk önmagunkat, a párunkat, a kapcsolatunkat. Mint ahogy a jó kertész számolatlanul adja idejét, figyelmét, erejét a kertnek. És a kert kivirágzik. Köszönöm szépen, hogy megosztottátok velem is ezt az anyagot. Sok sikert kívánok a munkátokhoz!"

Erzsébet: "Egyetértek, sajnos a válások oka többek között a türelmetlenség, a konfliktus-kezelés tudásának/akarásának a hiánya. Hasznosnak gondolom, segít a dolgokat más szemszögből megközelíteni. Pozitív véleménnyel vagyok Róla. Érdemes megpróbálni néha kívülről nézni a dolgokat"

Zsuzsi: "Az életben mindig minden változik, semmi sem állandó. Ennek megfelelően érzékelni kell as változásokat és arra reagálni.Olykor túl egyszerűnek tűnnek, ám aztán érdekes megtapasztalni, hogy valóban apróságok visznek el minket egy régóta húzódó probléma feloldásához. Legyél nyitott és befogadó a halottakkal és látottakkal, mert olykor elég egy szó, egy mondat, ami mély felismerésekhez visz minket"

Eszter: "Tetszik a cím, mert egyetertek vele. Van amire idovel magatol rajön az ember, de ha ezt minel hamarabb megtanulja valahonnan az meg jobb. Az elöadasmod tetszett. Ram is jellemzo volt a gyerekek szuletese utan, hogy elengedtem magam, de most mar normalis ruhakat hordok itthon, kifestem magam, vettem szep uj ruhakat es igy a ferjemnek is jobban tetszem."

Szilvia: "Igen, tanulni kell. Érdemes elmélyedni benne. Sok sikert kívánok"

Edit: "Azzal maximálisan egyetértek, hogy mindig tanulunk valamit, egymástól, másoktól, alakítjuk egymás személyiségét. Főleg a mi esetünkben, svéd-magyar pár vagyunk. Más környezetben nőttünk fel. A férjem az esküvőnkön azt mondta, hogy a legjobb barátja is én vagyok. Ez 16 év után is így van. A Mit szeret, amit nem vesz szívesen rész különösen tetszett"

Judit: "Azt gondolom, a kapcsolat elején rengeteg tettünk a párunk felé zsigerből, szívből jön, figyelmesség, rajongás, odaadás, stb. Aztán ahogy telnek az évek, nőnek a gondok, akadnak konfliktusok, az ember rájön, hogy igenis tudatosabban kell a kapcsolatot működtetni."

Kitti: "Élvezettel hallgattam, tetszettek a mindennapi példái. Még a hangszíne is kitűnő, öröm hallgatni. Teljességes hiteles számomra Viola. Megnyerő, választékosan és érthetően fogalmaz. Tetszik, hogy nő, anya, feleség és pszichológus egyben"

Andrea: "Egyetértek. Tanulni kell, sokat kell tenni azért, hogy hosszú távon működjön egy kapcsolat. És persze nem könnyű, mert (hál' Istennek) mindannyian mások vagyunk. Szimpatikus, tetszik, hogy személyes példát is hozott. Szívesen meghallgatnék egy teljes előadást is tőle. Viola szimpatikus, kedves hölgy, akit szívesen hallgat az ember. Érezni a tartást benne, tudja, hogy mit akar, mi a célja, de a humor is belefér. Ezáltal emberi és megfogható az előadás témája. Úgy gondolom, hogy Viola éli azt, amiről tanít. Szerintem az az előadó lesz hiteles a hallgatóság számára, aki maga is átélte, megtapasztalta mindazt, amiről tanít.

Kati: "Érdekes volt számomra ez az összeállítás. Tetszett a videó, az elméleti anyag és gyakorlati útmutató kombinációja. Igazán jó ötletnek tartom a fórumot is. Szívesen olvasnék férfiaknak, vagy pároknak szóló hasonló anyagot is. Sok sikert a folytatáshoz!"

Adél: "Egyikünk sem tökéletes, de mindannyian tehetünk azért, hogy holnap már jobbak legyünk. Tetszett a bevezetés, és hogy példákat hoz, alternatívákat mesél, a másik nézőpontját is bemutatja. Külön tetszett, hogy egy-egy videóban hallani lehetett az ott ülő férfiak kommentjét is. Én nagyon szívesen venném, ha az is benne lenne, a férfiak mire hogyan reagálnak, mit gondolnak ezekről a témákról.

Andi: "Viola első perctől szimpatikus volt nekem, tetszett, ahogy fogalmaz, és megfogadom a hallottakat :)"

Reni: "Hasznos és érdekes információk, tapasztalatok kerültek összegyűjtésre, és véleményem szerint bárki kerülhet olyan élethelyzetbe (vagy akár életszakaszba), hogy szüksége lehet rá. Az előadások színvonalasak, érthetőek, érdekesek, nyomon követhetőek. Nem merült fel az előadást hallgatva kétely bennem. Érdemes szakaszosan hallgatni, kipróbálni a javasolt gyakorlatokat, utána továbbhaladni. Javaslat- bár nem tudom, hogy itt van e a helye-: az előadások egyes elemei nagyon rövidek"

Judit: "Jó, ha az ember sajat magat fejleszti, fontos resze az eletenek. Szimpatikus a stilusa, jok a peldak. Latszik, hogy hisz a modszerben es sokat merit sajat tapasztalataibol is, ami erot ad annak, amit kepvisel. Erdemes elolvasni es a feladatokat megcsinalni, probalgatni, kinek mi valik be. Sok sikert kivanok!

Ágnes: "Igen, egyetértek, hogy sok tanulnivaló van ezen a területen. Életszerűek, közvetlenek, hitelesek az előadások. Látszik, hogy Viola éli az elmondottakat. Hitelesnek tartom, más típusú nő mint én, de elfogadónak tűnik a másság iránt:)

Mariann: "Nálam a jó minta hiányzik, és jó példa is kevés vesz körbe, így nagyon hasznosnak tartom, hogy van egy ilyen lehetőség, amiből én és más, hasonló cipőben járók is ötleteket meríthetnek. Szerintem Viola egy igazán kiegyensúlyozott kapcsolatban él. Nagyon kedves nő, és nagyon jól látja a nők oldalát."

Petra: "Valóban van mit tanulni. Szuper! Jó példákat hoz, sokszor vicces. Biztos vagyok benne, hogy Ő is volt ilyen élethelyzetben. Jól átlátja a problémakört. Mindenen lehet változtatni és kell is. Köszönöm"

Ida: "13 éve vagyok együtt a párommal, a mai napig csordultig telve szerelemmel. Összeszorul a torkom és hevesebben ver a szívem, ha arra gondolok, mikor látom már meg végre délután. Hullámvölgyek mindenkinél vannak. Ilyenkor mindig elmondom magamnak, hogy: Akkor sem hagyom veszni, nem hagyom magunkat eltávolodni, össze kell kapaszkodni, mert mi vagyunk egymás másik fele. És így is van, egy-egy ilyen után még mélyebb lesz a kapcsolatunk. Köszönöm, hogy részt vehettem, élmény volt nekem"

Veronika: "Sok dologra rávilágít, elgondolkodtat, mit kéne másképp tennem. Viola csinos, ápolt, megnyerő személyiség, aki családanya és dolgozó nő is, így neki is több szerepben kell helytállnia. Ezáltal hiteles. Segít abban, hogy átgondoljam, mit tehetek azért hogy jobban működjön a kapcsolatom. Nem tart sokáig a tananyagot végigvenni, mégis hasznos és szórakoztató is. Köszönöm a lehetőséget"

Orsi: "Nagyon kevés gyerek kap olyan példaképet a szüleitől, amiből később könnyen épitkezhet egy hosszutavu kapcsolat fenntartasahoz. Ezért felnöttként tudatosan kell tenni érte. Jo ötlet a video, segit a memorizalasban az irott szöveg mellett. Viola közvetlen modora könnyen elérhetövé teszi az anyagot. Nyugodtan beszél, tudja mit akar mondani. Szerintem fontos, hogy mindenki kellö mennyiségü idöt szanjon a hallottak megemésztésére, és ne csak atolvassa a tananyagot"

Tündi: "A tapasztalatok, egymás minél jobb megismerése elősegíti a jól működő kapcsolatot. Szellemes, vidám, barátságos hangvételével meggyőző volt. Érdemes kipróbálnik a Viola által javasolt technikákat."

Krisztina: "A hosszú távú kapcsolat nem születik velünk, azt tanulni, gyakorolni kell. Viola előadásai nagyon jók. Érthetőek, rövidek, tömörek, kifejezőek. Úgy gondolom, Viola hiteles személyiség, meggyőző karakterű, egyszerűen mondja el a legfontosabb dolgokat. A következő olvasónak azt üzenem, hogy szánjon elég időt arra, hogy elolvassa a szöveget, megnézze a videót, s gondolkodjon el az ok-okozati összefüggéseken"

Annamari: "A kapcsolatokért tenni kell. Ha ezt elfelejtjük, akkor egy nap arra ébredünk, hogy a mindennapok rabszolgái vagyunk egy olyan ember mellett, akit nem is ismerünk. Tetszett, hogy kétgyermekes édesanya, és a saját tapasztalataiból is merít."

Judit: "Azt gondolom, a kapcsolat elején rengeteg tettünk a párunk felé zsigerből, szívből jön, figyelmesség, rajongás, odaadás, stb. Aztán ahogy telnek az évek, nőnek a gondok, akadnak konfliktusok, az ember rájön, hogy igenis tudatosabban kell a kapcsolatot működtetni. Példa: megtanultam, hogy a páromat tuningolják az elismerő szavak. Ezért figyelek rá, hogy megdícsérjem, és ha eszembe jut, hogy milyen jóképű, mennyire hiányzott, milyen jó társam, stb, azonnal elmondom neki. (vagy ha külön vagyunk, elküldöm üzenetben)"

Judit: "Nagyon tanulságos anyag. Ahogy olvasod, hallgatod, minden egyes mondatot vonatkoztass a magad életére. Ha nem is értesz mindennel egyet, gondolj bele mélyen, miért nem, te mit csinálsz, vagy mit csinálnál másképpen, és miért. A lényeg, hogy a végére megértsd, hogy az itteni tanácsok alapján, és a magad - egyedi kapcsolatotokhoz illő - módján a kapcsolat igenis szebbé, mélyebbé, és talán hosszan tartóvá varázsolható"

Kati: "Teljes mértékben egyetértek. Szépen, világosan beszél, közvetlen, olyan, mint mi. Egyetlen kritika: nekem zavaró volt, h nem az én szemembe néz, hanem a közönségébe. Viola teljesen hiteles, megnyerő, barátságos, kedves"

Alexandra: "Ott lett nagyon szimpatikus, amikor a gyerek a vendég a háznál közölte, neki sem esett jól ez kijelentés. (Nekem is ellenszenves volt, de a rész végére megértettem, mit is jelent és teljesen egyetértek vele.)"

Andi: "Minden egyes szavát fogadd meg! Abszolút igazak az állítások! Bár még csak a gyereknevelés elején járunk, de eddig próbáltam így tenni a dolgokat, mint ahogy Viola mondta és bejöttek. Most majd a hosszútávú részeket fogom megpróbálni megvalósítani!"

Nóra: "Tetszettek az előadásai, jó dolgok hangzottak el. Viola is helyes volt, beszédstílusában, öltözködési stílusában és külsejében, olyan mint egy kedves volt kolléganőm. :-) Könnyű elfogadni tőle az elhangzottakat és semmi olyat nem mondott, ami zavart volna/vagy heves tiltakozást váltott volna ki bennem. Ajánlom mindenkinek, aki változtatni szeretne és kitartást kívánok mindenkinek ahhoz, hogy az elmélet gyakorlattá váljon. Gratulálok a munkához!"

Éva: "Ez minden bizonnyal igaz lehet. Bàr, sokan vannak együtt úgy hosszú tàvon, hogy ezt a fajta tudàst zsigerből tudjàk. Szèpen adja elő a mondandójàt, meggyőző. Hiteles, mivel csalàdanya, dolgozó nő, ès mèg működik a hàzassàga...:) Èrdemes megnèzni, elolvasni, a tanàcsokat megszívlelni."

Edina: "Sok mindent kell tanulnunk, de minél többször tudjuk ösztönösen a helyes magatartást/megoldást, annál jobb a kapcsolat. Röviden, tömören megfogalmazta a lényeget, számomra sok, hasznos információval. Számomra nagyon megnyerő és szimpatikus személy. Különösen, hogy tapasztalja ő is milyen feleségnek, anyának, dolgozó nőnek lenni egyszerre. Így sokkal hitelesebb minden, amiről beszél. Belefoglalja személyes tapasztalatait is. Csupa hasznos információ, ami segíthet 1-1 probléma megoldásában. Mindamelett rám ösztönzőleg is hatott, hogy lépjek, tegyek a változásért. Köszönöm a lehetőséget, hogy részese lehettem. Jó volt olvasni, ugyanakkor hasznos is. További sok sikert kívánok"

Fruzsina: "Én hiszek az élethosszig tartó tanulás jelenségében. Ez vonatkozik a kapcsolatra is, arra még inkább. És természetes, hogy az igazán jó dolgokhoz sokszor nem kevés energiát kell befektetni. A leckék meggyőzőek, könnyű befogadni az információt, amit közöl, letisztultak. Ami szerintem nagyon sok embernek segíthet az a sok példa, amiket említ. A humor is jelen van, ami szintén segíti a hallgatót, hogy később is emlékezzen az elrettentő példákra, ezáltal ne ismételje meg a hibáit. Viola személye megnyugtató, kedves, szimpatikus. Azért ez sem utolsó szempont.

Csilla: "Viola kedves, bájos, kiegyensúlyozott, nyugalmat árasztó, higgadt, meggyőző erős nőnek tűnik. Magánéletéből hozott negatív példák említése közel hozza a hallgatót a témához. Abszolút hitelesnek tűnik. Bár Viola is ezt sugallja, de annyit üzennék, hogy ne akarjunk gyökeresen megváltozni egyik napról a másikra, mert az nem fog menni. A változáshoz mindig idő kell és ahogy Viola is javasolja, minden nap tudatosan figyeljünk oda, és csempésszünk egy-egy aprócska változást a kapcsolatunkba. Talán még annyit említenék, hogy a lezárási igénnyel kapcsolatos információkat nagyon érdekesnek találtam. Ez sok mindent megmagyaráz magammal kapcsolatban."

Borbála: "Fontos, hogy az ember figyelje saját magát, a hibáit egy kapcsolaton belül, illetve azt is, hogy mit csinál jól. A tananyag részei tömörek és tartalmasak, hasznosak. Az előadások alapján Viola meglehetősen hitelesnek tűnik, hiszen nem csak a saját tapasztalatát osztja meg, hanem a nála megfordult sok-sok páciens eseteiből is merítkezik."

Adrienn: "Egyetértek, ezt tanulni, illetve tanítani kell. Szimpatikus, figyelemfelkeltő, követhető előadó. Kedves és nőies. Érezhető, hogy tudja, miről beszél. Alaposan, lassan olvasd. Biztos, hogy fogsz változást tapasztalni, ettől ne ijedj meg, hiszen ez épp azért készült, hogy jobb legyen."

Hanna: "Hiszek benne, hogy a szerelem fenntartható (és nem »nemesül át« barátsággá), de egy életen át dolgozni kell rajta. Rokonszenvesnek tűnik, és elhiszem, amit mond. :) Szép, ha az ember eggyéolvad a párjával, de fontos, hogy eleget megtartson magából ahhoz, hogy megmaradjon egyéni, különálló nőnek, akire a szerelme - gyerekekkel is - időnként rá tud csodálkozni. Köszönöm!"

Mária: "Jó ötlet volt videóban is kifejteni az adott fejezetek tartalmát. Laikus szemmel is érthetőek voltak a videók. Ha kíváncsi vagy a megoldásra, hogy hogyan lehetne jobbá tenni a problémákat, akkor ezt mindenképp el kell olvasnod! Még a türelem fontosságát hangsúlyoznám ki, mert szerintem anélkül egy kapcsolat sem működőképes."

Szilvia: "A kapcsolatokat működtetni kell, mindkét félnek dolgoznia kell rajta, hogy megmaradjon, ne fáradjon el és újra és újra meg tudjon újulni. Ez a tudás sajnos csak keveseknek adatik meg születéssel együtt. Érdemes tanulni. Viola a saját történeteivel közelebb hozta a probléma megoldását a hallgatósághoz. Számomra hiteles volt, mint kutató, mint pszichológus és mint dolgozó anya is. Hasznos megközelítések és gyakorlatok tárháza"

Csilla: "Egyetértek a tanulással! Szívesen hallgatnám még érzésem volt, amikor egy egy videónak vége lett.. Szimpatikus, hitelesség megítélésében a szemelyes példa (gyerekjáték a szőnyegen) segített. Nem egy gyerektelen férjtelen valaki mondja meg a tutit... Rengeteg új nézőponttal és hasznos tanaccsal leszel gazdagabb. Nagyon köszönöm a lehetőséget, további eredményes munkát kívánok!"

Perler Adél: "Nagyon jó volt olvasni a fejezetet, tetszett, hogy videók is vannak hozzá, feladatok, példahelyzetek"

Szokolai Kitti: "Szia Viola,
 a fejezettel most végeztem, és nagyon örülök, mert már időközben tudtam hasznosítani a kapott tippeket és módszereket"

BEKÜLDÖTT VÉLEMÉNYEK

Klári: "A tananyag nagyon tetszett. A valódi életről szól. Szembesültem azokkal a hibákkal, amit elkövettem az eddigi 38 év házastársi kapcsolat alatt. A tananyagban javasolt megoldások közül volt, amit ösztönből már alkalmaztam, de kaptam új ötleteket is, melyet próbáltam is az elmúlt két hét alatt sikerrel alkalmazni. Köszönöm"

Andrea: "Tisztelt Szerkesztők! Jól használható anyag... Hasznos, végiggondolást igénylő módszerek azok számára, akik valóban változtatni szeretnének a kapcsolatukon"

Diána: "SZUPER GYAKORLATOKAT mutat be a hétköznapokhoz, kevés erőfeszítéssel lehet alkalmazni... nem igényel hosszú időt elolvasni, könnyű megtalálni benne ami érdekel, ránk vonatkozik"

Lídia: "Ez a topic szerintem kulcsfontosságú, amikor egy hosszú távon jól működő kapcsolatról beszélünk"

Anikó: "A tartós és mindkét fél számára jó kapcsolat nem magától van. Nekünk kell folyamatosan tenni érte."

Viki: "Egyetértek azzal, hogy a sikeres kapcsolat tanulható."

Orsi: "Nagyon tetszett az a gondolat, hogy az embernek változnia kell, nem szabad beleragadnia egy szituációba... A kapcsolatban is szükséges ez a fejlődésre való hajlandóság, mindkét fél részéről."

Zsuzsa: "Tanulni jó! Minél előbb vágj bele!"

Lilla: "Mindenképp olvasd el, nézd meg a videókat! Legyél őszinte magaddal, mert nem ciki bevallani a kapcsolati problémákat! :)"

Orsolya: "Teljes mértékben egyetértek ezzel a gondolattal. Az ember egész életében tanul, alkalmazkodik, és önmaga is változik."

Anikó: "Egyértelmű, hogy tanulni kell, főleg, hogy elenyészően kevés azoknak a száma, akik a környezetükben átvételre méltó példával rendelkeznének."

Csilla: "A meghirdetett céllal teljesen egyetértek. Egyre jobban érzem a saját házasságomban is, hogy fontos tudatosan energiát fordítani rá, hogy a köztünk lévő jó kapcsolat ne kezdjen folyamatosan erodálódni..."

Andi: "Teljesen egyet tudok érteni vele. Hasznos tapasztalatokat olvastam. A tanulás és egymás megértése nagyon fontos egy kapcsolatban. Sajnos ez nem születik velünk, és hajlamosak vagyunk elfelejteni..."

Orsolya: "Nagyon logikusan felépítettek, jól vannak egymásba fűzve az előadások, ezért kiválóan követhető az a gondolati logika, amit Viola végigvisz."

Kati: "Teljes mértékben hiteles. Profizmusra vall, hogy minden egyes tézist, amit megfogalmaz, közérthető formába is önt, lefordítva a mindennapi életre. Nagyon hatásosan alkalmaz a saját életéből vett példákat, ami még hitelesebbé teszi őt és az előadásait is."

Orsi: "Nagyon hasznos útravalót kapsz a kapcsolatot, személyiségfejlődést érintő témákban, ráadásul számos felismerésben, »ébredésben« lehet részed önmagad illetően is."

Klári: "Az előadások érthetőek, humorosak és összegezőek voltak. Tetszett, hogy rövidek voltak a videók. Viola számomra hiteles és megnyerő volt. Látszott, hogy a SAJÁT ÉLETE is benne volt az előadásaiban. A tanácsokat érdemes megfogadni. Munkájukban további sikereket kívánok!"

Hajnalka: "Erre így, még soha nem gondoltam (a hosszú távú kapcsolat működtetését tanulnin kell) és arra sem, hogy bizonyos buktatókra - amik tipikusak - előre is fel lehet készülni. A célt így mindenképpen jónak találom. A területek felosztása teljesen új volt előttem, erre sem gondoltam."

Zsuzsanna: "Egyetértek. Emellett azt is gondolom, hogy magammal kell kezdeni, nem a másikat kell mindenáron megváltoztatni."

Dóri: "Viola karizmatikus, HITELES. Rövid, lényegre törő az előadása. Tapasztalt szakember, személyisége kedves, magával ragadó:) Feltétlenül nézd meg!!!"

Nati: "Nekem hiteles volt. Őszinte volt. Saját példáját megosztva éreztem, hogy egyszerű és közvetlen"

Ilona: "Életszerű, valóságos példákkal. Nincs teletűzdelve szakkifejezésekkel. Az is tetszett, hogy pártatlan :) Nem az egyik fél van megvédve a másikkal szemben, hanem egy közös együttműködésre kínál lehetőségeket."

Juli: "Az előadás alapján úgy gondolom, a család abszolút értéket képvisel Viola számára. Könnyen szerethetőnek tűnik, vidám, olyan, akinek szeretnek a társaságában lenni, mert inspiráló."

Zsuzsi: "Mivel Viola feleség és édesanya is, zsigeri élménye van a kapcsolat és gyereknevelés terén is. Ez számomra fontos a hitelességet illetően."

Nati: "Igen, tanulni kell. Általában rossz mintát követünk, azt. amit a családban láttunk. Innen kikerülni nehéz, de talán nem lehetetlen. Mindennapos munkát igényel. Megfelelő segítséggel"

Mirtill: "Szerintem Viola egy karizmatikus előadó. Köszönöm, hogy részt vehettem!"

Tünde: "Elbűvölő, hiteles, nőies, az egész téma sugárzik belőle. Ami a legfontosabb: a lényével tanít. AZ EMBER KEDVET KAP A BOLDOGSÁGHOZ... Viola a dédanyád lesz, aki messziről rád mosolyog, a nagyanyád, aki tudásának legjavával is megajándékoz, édesanyád hangja, aki boldogságodat kívánja, barátnőd, aki tanítva támogat, egy szakember, akinek tudását bárhol és bármikor elérheted. Használd, és légy hálás érte"

Natália: "Hasznosnak találtam. Felismerést kaptam általa. Szűrd ki a lényeget és hajrá!!!"

Gabi: "27 éve élek egy kapcsolatban, és megéltem már jó pár hullámhegyet és -völgyet. Jó lett volna felkészültnek lenni... Nagyon várom a folytatást! Sok sikert kívánok!!!!! Fantasztikus dolog amelyet létrehoztak! Gratulálok!!!"

Eszter: "Egyetértek. Nagyon kivételes esetben működik magától hosszútávon a kapcsolat. Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy elolvashattam, meghallgathattam. Máris tudtam használni!"

Kitti: "Mindenképp egyetértek, mert bár sok mindent megtudunk egymásról a hosszú évek alatt, folyamatosan figyelni kell a másikra és igényeire, mert az évek alatt azok is változnak. Sokat jelent, hogy személyes példákat mond. Mindenképp olvasd végig!"

Adrienn: "Erdekesek, tomorek, rovidek. Viola kedves, magabiztos, humoros, megis komoly, hitelesnek tunik. Izgalmas, jol osszefoglalja a temaval kapcsolatos kerdeseket, erdemes nekilatni. Koszonom :-)

Renáta: "Számomra maga a téma is érdekes, de az előadás önmagában is annyira jó, hogy bármilyen témát meghallgatnék. Szóval, szerintem Viola nagyon jó előadó. Ennek alapja, hogy a személyisége megnyerő és abszolút hiteles. Ilyen összeszedett formában, összefüggéseiben érdemes rászánni az időt és végigolvasni, végiggondolni... köszönöm"

Andrea: "Fantasztikus!!!!!!!!!!!! Nagyon nagyon szépen és érthetően beszél mindenről, őszinte, segítő! Követendő példa! és nagyon meggyőző, ezen kívül el tudom hinni, hogy nekem is sikerülhet. Ez nagyon fontos!!!! KÖSZÖNÖM!!!!! NAGYON HÁLÁS VAGYOK!!!!!!"

Ági: "Egyetértek minden szavával. Szerintem igazán hiteles Viola. Köszönöm"

Dia: "Szurkolok, hogy minél több emberhez eljusson ez az anyag"

Csenge: "Viola érdekes, jókat mond. Minél több emberhez jusson el a tudása!"

Diána: "Viola szerintem hiteles, a személyisége pedig barátságos, bizalmas, érzi az ember, hogy nincs egyedül a problémájával"

Mónika: "Nagyon tetszett! Szívesen néztem, teljes mértékben le tudott kötni. Teljes mértékben adok Viola előadására. Próbálok nagyon sok mindent a tanács szerint követni. Jó előadónak tartom, nagyon kedves, szép nő."

Éva: "Szuper kezdeményezésnek tartom. ÓRÁKIG EL TUDNÁM HALLGATNI :) Violát nagyon pozitív személyiségnek gondolom... Megnyugtató a hangja is. Köszönöm a lehetőséget! Sok sikert, kitartást kívánok munkájukhoz!"

Diána: "Ez az anyag segít a rohanó világban vagy éppen a gyerekek mellett a nőknek a házasságára figyelni, megvizsgálni, rámutat mi az, ami miatt nem működik, mi az amit mi nők rosszul csinálunk vagy inkább csinálhatunk sokkal jobban."

Csilla: "Világosak, érthetőek, logikusan felépítettek, jól követhetőek, jól kiegészítik a leírtakat és visznek bele színt is."

Szilvi: "Nagyon tetszett és hasznosnak tartom a szeretettérkép felrajzolását, sokkal többet elindít ez a dolog bennünk, mint gondolnánk. Köszönöm a lehetőséget!"

Afrodité: "Nagyon tetszettek! Ha bármi ilyen további gondom lenne az életemben biztos, hogy meg fogom őt keresni,mert tényleg nagyon jó szakember!! Nagyon hiteles! A személyisége nagyon barátságos, közvetlen és kedves. Megéri elolvasni én nagyon sokat tanultam belőle!"

Szabina: "Köszönöm a lehetőséget hogy elolvashattam a fejezetet. A szabad a pároknak a szokásoktól eltérni mondat tetszett a legjobban, illetve a másik jutalmazása és dicsérete is nagyon hasznos tanács. Hihetetlen volt számomra hogy felnőttként is mennyire nagy hatása van ennek. 
A sok pár azt hiszi” fejezetet nagyon kiforrottnak és hasznosnak találtam.

Krisztina: "SOKKAL TÖBBET ADOTT, mint gondoltam. Nagy felismerés volt a magas lezárás igénye, mint működés"

Gabriella: "Amiben megerősített ez a fejezet az az, hogy mint minden, a hiteles önkifejezés és probléma megoldás is tanulható, a gyakorlás a kulcs hozzá"

Andrea: "Mindenképpen szükség van a tanulásra,én is sok hasznos információt kaptam Önöktől. Viola szimpatikus és hiteles volt számomra. Köszönöm, hogy részt vehettem!"

Mónika: "Mindenkinek ajánlanám ezt a tananyagot! Én nagyon sok mindent tanultam belőle. Sok mindent alkalmazok, ami valóban működik, mert valóban TENNI KELL egy jó működő hosszú távú kapcsolatért."

Csilla: "Érdemes többször átolvasni, ill. szüneteket beiktatni, hogy a sok, gondolatot ébresztő résznek legyen ideje leülepedni. Ill. jó valakinek mesélni róla, összefoglalni vagy megvitatni, azzal is jobban elmélyül."

Dia: "Hitelessé és személyessé teszi az anyagot, hogy egy olyan valakit látok és hallok, aki PSZICHOLÓGUS ÉS FELESÉG is."

Anikó: "Abszolút egyetértek!! Nagyon hasznos! És nagyon fontos, hogy hangsúlyozzátok: tanulni lehet a kapcsolatot"

Kriszti: "Viola személyisége megnyerő, őszinte, kellőkèppen nyugott, de mégis kicsit pörgős, számomra abszolút hiteles."

Szilvia: "Jó dolognak tartom a házi feladatokat, ki fogom próbálni (sajnos külföldi távollét miatt nem tudom most megcsinálni), valamint a szeretettérkép elkészítését is ki fogom próbálni. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a kiadványnak. Sok sikert kívánok a továbbiakban"

Kriszti: "Nagyon jónak, hasznosnak találom a módszereket... A felvázolt módszerek nemcsak kapcsolatokban alkalmazhatók. Nagyon jó! Várom a következő fejezetet! Hiszem, hogy POZITÍVABB ÉS BOLDOGABB leszek a beszippantott tudás által!"

Annamari: "Mivel én még a gyermek megérkezése előtt vagyok (7 hónapos kismamaként) csak a későbbiekben tudom letesztelni a most hallottakat, olvasottakat. Azonban van néhány gondolat, amit már most nagyon hasznosnak tartok, és mindenképp megpróbálok majd beépíteni az életünkbe. Például a "vendég a háznál" gondolatot, amit összekötnék azzal, hogy igenis kellenek közös programok a párral, közös pillanatok, amik csak a tiétek, és a gyerek nem részese.

Viki: "Sziasztok! 
Örülök, hogy itt lehetek, mert nálunk épp elhatalmasodott a helyzet. Elkezdtem a 7. fejezetet, igyekszem amikor csak tudok időt szánni rá, mert nagyon hasznosnak vélem!"

Klári: "Egyetértek a hosszú távú céllal, hogy a kapcsolat működtetésében tanulni, változni és alkalmazkodni kell.

Diána: "Sziasztok! Nagyon örülök ennek az anyagnak, nekem kapaszkodót jelent és reményt. Szeretném, hogy jobb legyen a házasságunk, de csak sodródok, mert nem is tudom pontosan hogyan csináljam, vagy mit is csinálok rosszul? ... Eléggé távol érzem magam a férjemtől és a fejezet alapjánlátom, hogy talán pont én tolom el magamtól. Még csak átolvastam a fejezetet, de ami megmaradt, azt már igyekszem alkalmazni.

Judit: "Viola nagyon szimpatikus, kedves, hiteles kisugárzású ember, szépen, érthetően összefoglalta a témákat. Érezhető, hogy neki is fontos az, amiről beszél. Nekem nagyon hitelesnek tűnik, látszik, hogy szereti és érti, sőt a magánéletben műveli, amiről beszél."

Szilvia: "Egyetértek, és nagyon tetszik a megközelítés. Nem szerencse vagy véletlen eredménye a jó kapcsolat, hanem tudatos munkaáll mögötte. Az előadás könnyen követhető, életszerű, emberközeli. Viola hiteles, kedves, felkészült, beleérző"

Renáta: "Nagyon egyetértek. Nagyon jól el van készítve. Lényegretörő, hiteles. Olvasd el többször, hogy tudd hasznosítani"

Gabriella: "Egyetértek ezzel az állítással, céllal, ez valóban egy olyan tanulás, ami élethosszig tart. Hasznos ismereteket és a hétköznapokban jól használható technikákat kapsz a fejezet végén... Örülök a kutatás témájának"

Szilvia: "Bár sokat foglalkoztam már ezzel a témával (elsősorban saját kapcsolatom révén), mégis nagyon hasznosnak találtam azt a megközelítést, amit ebben az anyagban követtek a létrehozók. A helyzetelemzéstől indulva az elméleti tudnivalókon át a gyakorlati tanácsokig vezeti az olvasót/hallgatót, mindezt szigorú logikai vázban. Tetszettek a rövid videóbejátszások is, ezek élővé, kézzel foghatóvá tették az elméletet, köszönet a rövidségért…"

Katalin: "Teljesen egyet tudok érteni a céllal, melyet a tananyag alaposan körbejár. Valahol olvastam, hogy a NAGYSZÜLEINK SÍRVA VÁLTAK, a mai fiatalok vígan házasodnak. A tananyag életszerű, érthető, megvan az igen, ezt átérzem érzés. Gratulálok a projekthez, színvonalas munka"

Borbála: "Hasznosnak találtam a fejezetet. Voltak benne olyan megállapítások, amik számomra érdekesek és meggyőzőek voltak. Köszönöm!"

Csenge: "Kedves Viola, érdekes ez a lezárás iránti igény. Én az utóbbi időben sokat gyakoroltam, hogy fejlődjek benne... tetszett a fejezet, jól összefoglalja a problémát, és jobban megfoghatóvá is teszi azt. Nem tudom, a többi lecke hogyan alakítja a képet a kapcsolatokról, de ha a mögöttes kép pozitív irányba változik, gondolom több “tünet” is akár magától megoldódhat.

Szilvi: "Érdekes és egyben tanulságos volt egyben látni, olvasni ezt az anyagot! Elméletben tudom is a buktatókat… a gyakorlatban más a helyzet. Azt is értem, hogy nekünk nőknek kell lépni, odafigyelni, irányítani, mert a mi érzelmi IQ-nk magasabb a férfiakénál.

Kiss Natália: "A videók nagyon jók voltak... látom mi lenne a jobb, keresem az utam felé, ezért is jó h itt vagyok mert úgy érzem ez segíteni fog válaszokat kapni, megoldást"

Morva Virgínia: "Egyetértek azzal, hogy a sikeres kapcsolat tanulható. Viola előadásai nagyon tetszettek, emberközeliek, szimpatikusak"

Willmann Eszter: "Violát az előadásokban elhangzott személyes példái miatt hiteles, kongruens személyiségnek gondolom"

Szimonetta: "Rengeteg igazságot, vagy csak azt találtam benne. Örülök a megoldásoknak, némelyiket már alkalmaztam is: pozitív dolgok felsorolása a negatívat megelőzően. Bevált..."

Kovács Anikó: "jó volt ez a rész, voltak benne szemfelnyitó és változásra ösztönző részek, kidobtam az egyik kinyúlt hálóingemet :)"

Mezei Cristina: "Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kutatást... életszagú, valós helyzetek, problémákról szól és egyben megoldásokat is tár elénk.
Legyen magunk és mások épülésére!"

Vidákovics Rita: "Ha egy szóban kellene referálnom az anyagról, akkor azt mondanám: ZSENIÁLIS!!

>